Alternativer til en brændeovn?
Har du ikke mulighed for at få en brændeovn, eller ønsker at skille dig af med den eksisterende, fordi den ikke bruges? Vi præsenterer i denne artikel nogle gode alternativer til brændeovne.
For mange er en brændeovn eller pejs lig med hygge! Du kender måske følelsen af at tænde op i en brændeovn i et koldt hus eller sommerhus. En følelse hvor både varmen, glæden og hyggen spredes i stuen, eftersom ilden får fat i træet. Lyden af ilden der gnistrer og duften af en ren og god forbrænding.
Hvad findes der så af forskellige andre alternativer, hvis du ikke har mulighed for at opsætte en brændeovn, eller ikke ønsker de udfordringer, som følger med brændeovne. Det kan eksempelvis være kløvning og opbevaring af brænde, rengøring af ruden på brændeovnen, støvsugning efter påfyldning af træ og en relativ uregelmæssig varme.
Vores mest solgte alternativer til brændeovne er gaspejse, el- og vandpejse og biopejse. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af fordelen ved de forskellige alternativer, samt de udfordringer der kan være.
Gaspejse
Gå til alle gaspejse her
Når du vælger en gaspejs, får du høj funktionalitet og et stilrent udtryk, samt minimal vedligehold. Vælger du en gaspejs til din bolig, kræver det at der er adgang til gas. Det kan du få via tre forskellige kilder: Enten via flaskegas og naturgas, som er de mest almindelige, eller bygas, som findes i få danske byer. Flaskegas har den fordel, at det er nemt at opsætte og kræver ikke det store VVS arbejde. Modsat skal gasflasken også udskiftes, når den løber tør. Her er det i nogle områder muligt at lave en fast aftale med en gasleverandør omkring udskiftning af gasflaske.
Naturgas har den mindste negative effekt på klimaet af alle fossile brændselsformer. Naturgas kræver - lidt ligesom fibernet - at der allerede er naturgas i dit område. Her vil en autoriseret VVS-installatør kunne trække gassen ind til din bolig og tilslutte.
Bygas er i dag kun muligt i Aalborg og København. Bygas har ikke så høj en brandværdi som naturgas og flaskegas og er derfor ikke lige så effektiv.
Hvorfor vælge en gaspejs:
- Realistiske flammer via dyser på keramisk træ – svært at se forskel på brændeovne og gode gaspejse.
- Optimal brugervenlighed – utrolig nemt at indstille flammeniveauet. Både en fordel hvis der ønskes lav effekt og høj effekt.
- Ingen rengøring eller påfyldning af brændsel - minimal vedligehold.
Ulemper ved gaspejse
- Mere bekostelig montering, da de kræver autoriseret VVS installatør.
El- og vandpejse
Gå til alle elpejse her
Når vi taler om pejse, som kører på el og vand, bruges der flere forskellige fagudtryk: Elpejse, vandpejse og hybridpejse. Hos Pejseringen skelner vi mellem om pejsen bruger vand eller ej. Elpejse er modeller, som udelukkende benytter strøm. Vand- og hybridpejse er betegnelsen for det samme: en elpejs som benytter vanddamp til flamme-illusionen.
Mange folk har tidligere fravalgt disse typer pejse, fordi der findes en masse billige tivoli-produkter på markedet, som ikke skaber et hyggeligt, autentisk flammebillede. Heldigvis har der de seneste år været fokus på realisme i ”flammerne” og kvaliteten i pejsene - hos Pejseringen har vi udvalg elpejse med fokus på kvalitet, så du kan få en elpejs med et fascinerende realistisk flammebillede. Læs mere om elpejse og vandpejse i vores artikel her.
Fordele ved el- og vandpejse
- Simpel montering – kan gøres af dig selv
- Billig i drift – bruger kun strøm, eller strøm og vand
- Spar skorstenen og montørregningen
- Fantastisk brugervenlighed og minimal vedligehold
Ulemper ved el- og vandpejse
- Ikke ægte ild
- Har kun mulighed for op til 2 kWh varmeudledning (ikke et problem, hvis du ikke behøver varmen)
Biopejse
Gå til alle biopejse her
Vores mest populære alternativ til en brændeovn er en biopejs. Biopejse i en god kvalitet er ikke billigere end en brændeovn, men grundet at biopejse ikke bruger skorsten, sparer du allerede mellem 4-10.000 kr. på montering af skorsten.
Bioethanol er en af de reneste forbrændinger på markedet. Det er vigtigt, at man altid kigger efter en god bioethanol. En god bioethanol giver de flotteste, højeste og reneste flammer i din biopejs. Gå altid efter en bioethanol med et ethanol-indhold omkring 96 %.
Specielt når det gælder indbygningspejse er biopejse utrolig populære. Hvor pejseindsatse og gaspejseindsatse ofte er meget dyre løsninger med montører og skorsten, er biopejse en løsning som ofte koster 30-50 % mindre i samlet projekt.
Fordele ved biopejse:
- Hurtig, nem og billig montering
- Ren og god forbrænding – den effektive løsning
- Kan give samme varme som en brændeovn, men er nem at kontrollere
Ulemper ved en biopejs
- Kræver stadig påfyldning af bioethanol (typisk brændetid på en påfyldning er mellem 6-10 timer)
- Mere moderne forbrænding – et stykke fra den traditionelle brændeovn i udseende
Hvad skal du være opmærksom på, før du vælger?
Det er vigtigt i første omgang at finde ud af, om du har varmebehov eller ej, og hvilket udtryk, du ønsker. Hvis der ikke er noget varmebehov, vil det være en god idé at vælge en løsning, som kan skrues meget langt ned i effekt eller slet ikke giver varme.
Det næste skridt er, at finde ud af, om man ønsker at montere en skorsten/aftræk og stå for løbende påfyldning af brændsel. Har du ikke mulighed for at montere en skorsten, er det en biopejs eller elpejs der er den rette løsning. Ønsker du en gaspejs, kan du overveje om der er mulighed for tilkobling til naturgas eller bygas, eller hvor flaskegassen kan placeres i boligen.
Rådgivning
Hvis du har brug for nogle gode råd omkring den bedste løsning for dig, hjælper vi gerne på vej. Du er også velkommen til at sende os nogle billeder på [email protected], så vi kan se, hvad der kan lade sig gøre.