6 trin der klargør din brændeovn til vinter
Tjek om lågepakningen skal skiftes
Som det første skal man tjekke, om pakningssnoren stadig ser sund og fyldig ud, og om den slutter helt tæt til lågen. Hvis ikke den slutter helt til, så er det et tegn på, at den skal udskiftes, så brændeovnen ikke trækker falsk luft. Dette er vigtigt for at opnå den bedste forbrænding. Et godt trick til at finde ud af, hvorvidt brændeovnen er tæt, er at sætte et stykke papir mellem pakningssnoren og selve ovnen. Hvis papiret er svært at trække ud, så er det et godt tegn, og ovnen er dermed tæt. En utæt brændeovn medfølger altså, at den trækker falsk luft, hvilket også kan betyde en kortere brændetid.
På de fleste brændeovne kan den gamle pakningssnor forholdsvis let pilles af, hvorefter falsen skal renses for gamle limrester. Dette kan eventuelt klares med en skruetrækker. Derefter sætter du den nye pakningssnor fast med keramisk lim, inden du lukker lågen til og lader limen tørre, som anvist på pakken. Det er vigtigt at være opmærksom på ikke at bruge for meget lim i falsen, så lågen og pakningssnoren limes fast til ovnen.
Vi har præcis den pakningssnor, der passer til din brændeovn.
Udskiftning af skamolsæt og røglederplade
De fleste brændeovne er foret med det, man kalder et skamolsæt. Det er skamolsættet, der sikrer brændeovnens isolering, og som samtidig medfører, at vores moderne brændeovne kan brænde ved en ganske høj temperatur. Disse plader tåler ikke slag og stød, og derfor skal du i særdeleshed passe på med skamolsættet. Pladerne kan, hvis man er nænsom, holde i op til mange år, og derfor betyder det ikke noget, hvis der kommer enkelte revner i dem. Skamolsættet skal dog skiftes, når der er så mange revner, at enkelte dele falder ud. Årsagen til at det er vigtigt at holde øje med, om skamolsættet skal skiftes, skyldes, at brændeovnen kan trække falsk luft eller bliver skadet af varmen, hvis ikke det bliver skiftet i tide.
Bag disse plader sidder en røglederplade. Røglederpladen består også typisk af skamol, men kan også være af jern eller støbejern. Består pladen af jern eller støbejern, så tjek at den ikke har ændret form, eksempelvis i form at et hul i den eller om den er begyndt at hænge. Dette er enormt vigtigt at være opmærksom på, for en defekt røglederplade kan nemlig mere en halvere brændeovnens virkningsgrad.
Udskift bimetalfjederen
På din HVAM, ABC eller Wiking brændeovn kan du skifte det, der kaldes en bimetalfjeder. Alle HVAM, ABC og Wiking brændeovne er som standard udstyret med en autopilot, som er en automatisk styring med en bimetalfjeder, der netop kontrollerer den luft, der tilføres i brændkammeret. Bimetalfjederen styrer altså luftreguleringen på din brændeovn, hvor den udvider eller trækker sig sammen afhængig af temperaturen i brændeovnen. For at få den bedste udnyttelse af automatikken og forbrændingen er det derfor essentielt, at du med nogle års mellemrum får skiftet bimetalfjederen.
Rens glasset på brændeovnen
For at brændeovnen ser flot ud, er det en god idé at rense glasset med en glasrens specielt udviklet til brændeovne. Det eneste du skal gøre, er at sprøjte det på glasset, lad det virke en 10-20 sekunder og tør efter med en tør klud. Hvis ikke du synes, at glasset er ordentlig rent, så kan du sagtens gentage en ekstra gang.
Vi anbefaler den originale glasrens, som er den absolut bedste på markedet. Glasrensen finder du bl.a. i en sammensat startpakke til brændeovnen, hvor du både får 3 x glasrens, 1 x senotherm samt 6 stk. Quickfire optændingsbriketter.
Finpuds brændeovnen med senotherm
Hvis brændeovnen er falmet lidt, og den er kommet til at se lidt kedelig ud med årene eller er blevet ridset, så kan du vælge at spraye den op med en senotherm spray, så den kommer til at se ny ud igen. Her findes forskellige farver, der passer til den farve brændeovn, du har. Vi forhandler en sort senotherm spray og en metallic grå senotherm spray. Vi kan desuden skaffe spray i flere forskellige ral-farver, men disse er lidt dyrere end de to nævnte.
Når du skal spraye med senotherm, skal du huske at afdække området omkring brændeovnen. Derudover skal der kun bruges et let lag af sprayen, hvorefter det efterfølgende er vigtigt, at du husker at lufte ud i hjemmet.
Fjern gammel aske fra sidste sæson
Som udgangspunkt skal der, når du starter med at fyre op i brændeovnen igen, helst ikke ligge gammel aske i bunden af brændeovnen fra sidste sæson. Er det dog tilfældet, så skal den gamle aske fjernes. Du kan derimod med fordel lade 2-3 cm aske blive i, når brændeovnen er i brug vinteren over, da det er med til at isolere for den kolde bund, som samtidig giver grobund for bålet.
Har du nogle spørgsmål til din brændeovn og vinterklargøringen af den, så skal du endelig kontakte os. Vi står altid klar til at hjælpe.