RAIS Bionic Brændeovn giver effektiv varme og sparer dig penge
Nyudviklet brændeovn kan spare milliarder af kroner, vurderer Det Økologiske Råd. Sodpartikler fra landets 750.000 brændeovne anslås at koste flere hundrede dødsfald hvert år, her er især de ældre brændeovne store syndere. Men nu hvor der er mere fokus på problemerne med de sundhedsfarlige partikler, er der også flere brændeovnsejere der ønsker at udskifte deres gamle brændeovn, til en ny og mere effektiv model. En af de seneste innovationer på området er Bionic Fire brændeovnen udviklet af firmaet RAIS A/S i Frederikshavn.
Den innovative brændeovn kombinerer flere kendte teknikker og har det hidtil laveste partikeludslip, som er målt herhjemme, viser en test hos Teknologisk Institut.
Flotte testresultater
Civilingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd har før slået til lyd for miljøafgift på brændeovne for at nedsætte partikelforureningen. Han er begejstret. Det er de bedste testresultater, jeg nogensinde har set. Hvis alle brændeovne blev udskiftet med denne nye type, ville den sundheds- og klimaskadelige luftforurening med sodpartikler blive reduceret med 90-95 procent," siger han. Det ville betyde omkring 200 færre dødsfald årligt i Danmark, og samfundsøkonomisk ville gevinsten være et par milliarder kroner årligt grundet mindre sygdom og færre dødsfald. De lave resultater opnås dog kun, hvis man fyrer med små stykker tørt træ, og trækket i skorstenen er tilstrækkeligt, understreger Kåre Press-Kristensen.
Brænder optimalt
Ifølge direktør Henrik Nørgaard fra Rais A/S sætter ovnen nye standarder med blandt andet selvregulerende lufttilførsel. "Den brænder altid optimalt. Den menneskelige faktor er ude af billedet. Der skal blot lægges godt brænde i ovnen, siger han.
Ovnen har dobbelt brændkammer og bruger en såkaldt omvendt forbrænding. Ved en bestemt temperatur sendes røgen automatisk forbi nederste brændkammer, hvor overskudspartiklerne simpelt hen brændes af. Ifølge seniorkonsulent Jes Sig Andersen fra Teknologisk Institut er udledningen af partikler fra Rais-modellen under en fjerdedel af andre "rigtig gode brændeovnes" udslip.
Han glæder sig over den automatiske lufttilførsel, da alt for mange brændeovnsejere er for dårlige til at fyre korrekt op.
Fakta om brændeovne
- Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Især ældre modeller forurener stærkt med sundhedsfarlige sodpartikler.
- Brændefyring står for omkring 65 procent af den samlede udledning af partikler og 55 procent af den giftige dioxinudledning.
- 2.000-3.000 mennesker dør årligt før tiden som følge af luftforurening. 230-290 af dødsfaldene skyldes partikler fra brændeovne.
- Sodpartikler kan føre til kronisk lungesygdom (KOL), astma, hjerte-kar-sygdomme, bronkitis og kræft (især lungecancer).
- Det Økologiske Råd ønsker en grøn afgift på brændeovne - efter samme model som for biler: Jo mere miljørigtig, jo mindre afgift.
- Afgiften skal også reguleres efter, om man bor i byen og kan få fjernvarme eller bor langt ude på landet uden oplagte alternativer.
- Brændeovnsproducenter er imod afgifter. De foreslår en skrotningsordning med tilskud til at udskifte gamle brændeovne med nye.
- For at blive godkendt til det anerkendte nordiske svanemærke må en brændeovn udlede højst 4 gram partikler pr. kg træ.
- En nyudviklet brændeovn fra Rais A/S har en udledning på under 0,6 gram pr. kg. Det er fire-fem gange under de hidtil bedste ovne.
- Den vejledende udsalgspris på den ny miljøskånsomme brændeovn er i den høje ende - 34.500 kroner, oplyser producenten.
Kilder: Det Økologiske Råd, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet (tidl. Danmarks Miljøundersøgelser), Rais A/S.